Wielkanoc cz8 - tradycje.
Komentarze: 0
Wydmuszka
Teraz czas na coś trudniejszego, jeśli poradziłeś sobie z ozdabianiem jajek ugotowanych czas na wydmuszki.
Musisz być bardzo delikatny i ostrożny, ponieważ wydmuszki bardzo łatwo pękają. Do pomocy poproś najlepiej kogoś starszego.
"Robienie wydmuszek i pisanek wielkanocnych jest wspaniałą tradycją, którą warto kultywować. Na wydmuszkę wybierz jajko o równej, gładkiej skorupce. Najpierw trzeba je dokładnie umyć – na skorupce mogą być zarazki salmonelli, a będziesz przecież dotykać jej ustami. Trzeba też przygotować długą, cienką igłę oraz miseczkę.
Najpierw trzeba za pomocą igły zrobić w skorupce jajka dwa otwory. Wbij igłę w tępy koniec jajka i zrób małą dziurkę. Wykonuj igłą ruch obrotowy, naciskając delikatnie, aby skorupka nie pękła. Następnie tak samo zrób otworek na ostrym końcu jajka, po czym ostrożnie manipulując igłą, powiększ dziurkę. Potem wbij igłę głębiej w większy otworek, by rozbić strukturę żółtka i nieco przemieszać zawartość jajka, dzięki temu łatwiej będzie ją wydmuchać.
Następnie odwróć jajko większym otworem do dołu i, trzymając nad miseczką, ostrożnie dmuchaj w mniejszą dziurkę. Zawartość zostanie wypchnięta przez większy otwór do miseczki. Możesz wydmuchiwać zawartość jajka po trochu, nie musisz za jednym razem wydmuchać wszystkiego.
Kiedy już masz pewność, że jajko jest puste, trzeba je dokładnie wypłukać od środka pod strumieniem bieżącej wody. Wodę możesz też wlewać do środka np. za pomocą strzykawki. Skorupkę wypłucz kilkakrotnie, po czym odłóż na suszarkę większym otworem do dołu. Gdy wyschnie, w miejsce dziurek kapnij kropelkę kleju, to zapobiegnie ewentualnemu pęknięciu w miejscach nakłutych.
Tak przygotowane skorupki można pomalować jak pisanki, np. farbami plakatowymi. Można też potraktować je, jako bazę do zrobienia zabawnych figurek czy ozdób na wielkanocny stół. Jeśli wydmuszki pomalujesz na żółto i dokleisz nóżki, dziób i oczka z bristolu, powstaną kurczaczki wielkanocne. Można też okleić wydmuszki mozaiką ze strzępków kolorowego papieru, cieniutką kolorową bibułką lub krepiną."
https://beszamel.se.pl/dookola-stolu/wydmuszka-jak-zrobic-wydmuszke-z-jajka,11598/
Tradycyjne Wielkanocne potrawy
żurek, – czyli barszcz biały,
kiełbasa – zwykle biała, na ciepło,
szynka wędzona w jałowcowym dymie,
ćwikła z chrzanem,
pieczone mięso,
własnoręcznie wykonana babka,
mazurek z artystycznymi dekoracjami,
pascha,
kołacz,
sernik (kiedyś zwany przekładańcem).
Dodaj komentarz