Masy sensoryczne i plastyczne
Komentarze: 0
Masa solna:
Składniki:
- mąka
- sól drobnoziarnista
- woda
ilość: 2:2:1, czyli tyle samo mąki, co soli i połowę mniej wody.
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą. Wodę dodajemy ostrożnie, nie całą na raz. Ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta na pizzę.
Można z niej ulepić różnego typu dekoracje, ozdoby. Można skorzystać z gotowych foremek takich jak do babeczek lub zrobić wielkie serce a w nim odcisk swojej ręki.
Przepis na slima:
Składniki:
- klej: bezbarwny, mocniejszy (np. introligatorski, ja użyłam jakiegoś cudaka z pepco);
- woda (tyle, co kleju, mniej więcej)
- barwnik (opcjonalny) / brokat
- boraks/detergent (łyżeczka, rozpuszczona w wodzie)
Przygotowanie:
Przygotuj potrzebne naczynia: miskę, w której będziesz mieszać składniki, szklankę do rozmieszania boraksu, patyczek do mieszania masy (użyłam jednorazówki do chińszczyzny) oraz składniki. Do miski wlej klej, wymieszaj z wodą w stosunku 1:1 i dodaj barwnik spożywczy. W szklance wymieszaj łyżeczkę boraksu z kilkoma łyżkami wody. Łyżeczką dodawaj rozpuszczony boraks do kleju. Mieszaj i sprawdzaj ciągliwość masy. Jeśli przykleja się do patyczka i ciągnie bez końca – jest gotowa. Jeśli nie – dodaj odrobinę więcej boraksu. Jeśli natomiast przemieniła się z stężałą, twardawą galaretę – przesadziłaś z boraksem! Ważne jest, by obserwować masę i dodawać boraks stopniowo. Jeśli używamy płynu do prania nie rozcieńczamy go z wodą. W trakcie mieszania mogą pojawić się bąbelki – nic nie szkodzi. Wyłowimy z nich gluta. Po rozmieszaniu “wyciągamy gluta” z wody, która się oddzieliła. I gotowe.
więcej inspiracji na:
https://panimonia.pl/2018/01/23/masy-sensoryczne-plastyczne-przepisy/
Dodaj komentarz